Our mission is to ensure the generation of accurate and precise findings.

GET UPDATE

Please enter subscribe form shortcode

Disleksi Eğitici Eğitimi

Disleksi eğitici eğitimi katılımcıların, öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencinin tanılanmasını, sınıflarda alınması gereken önlemleri, etkin öğretim düzenlemelerini, akıcı bir şekilde okumayı, okunanların anlaşılmasını, çalışma becerileriyle ilgili bilgilendirmeleri ve bu stratejileri uygulama konularını kapsamaktadır.

Öğrenme Güçlüğü ( ÖÖG ); Okuma, yazma, dinleme, konuşma, matematiksel yetenekleri ve akıl yürütmede önemli güçlüklerle kendini gösteren heterojen bir bozukluktur. ÖÖG, görülen çocukların akademik başarısı düşüktür. Sözel ya da yazılı dili anlama ve kullanmayla ilgili süreçlerin yetersizlikleri olan ve bu yetersizliklere bağlı olarak dinleme, konuşma, okuma, yazma ya da matematiksel işlem yapma yeteneklerinde görülen sıkıntılardır.

Disleksi en çok görülen rahatsızlıklar arasında olduğu için öğrenme bozukluğu tanımlaması için kullanılmakta olan bir terimdir. Türkiye’de özellikle öğrenme bozukluğunun yerine disleksi terimi kullanımı farklı bir önem taşır. Çünkü eğitimcilerin de ailelerinde öğrenme bozukluğu ifadesini zeka geriliği şeklinde algılaması söz konusudur. Bundan ötürü çok karışıklıklara ve yanlış anlamalara neden olmaktadır.

Bu çocukların tanılarda ve değerlendirmelerde elde edilmiş bilgiler ışığında kurulan özel eğitim programlarının uygulanmasıyla ve psikolojik yaklaşımlarla eğitsel terapi kullanımıyla öğrenebilmeleri mümkündür. Terapide en önem taşıyan ilke, problemle alakalı öncelikle çocuğun ve ailenin bilgilendirilmesi ve okul ile işbirliğinin sağlanmasıdır.

Disleksi sorunu olan çocuğun öğrenmede güçlükler yaşaması nedeniyle bazı psikolojik sorunlar yaşayabilmektedir. Bu nedenle problemli çocuğun tıbbi ve psikolojik değerlendirmeleri özenli bir şekilde yapılmalıdır.

Eğitime Kimler Başvurabilir;

Bu eğitimi özel eğitim, işitme, görme ve zihinsel eğitim bölümleri öğrencileri, sınıf öğretmenleri, psikologlar, psikyatristler, PDR uzmanları, Türkçe öğretmenleri, dil ve konuşma terapisiyle ilgili bir bölümden mezun olanlar, okul öncesi öğretmenleri, çocuk gelişim uzmanları alabilmektedir.

Disleksinin Nedenleri ;

Beyin hasarı

Genetik, kalıtsal faktörler

Nörolojik fonksiyonlardaki bozukluklar

Yapısal farklılıklar

Algısal nedenler

Hemisferler arası iletişim sorunları

Yarıküre arası iletişim sorunları

Fonolojik işlevlerde bozukluk

A tipik beyin asimetrisi

Genetik, kalıtımsal nedenler

Nörolojik nedenler

Görsel algılama, işitsel algılama

Yapısal farklılıklar

Bellek bozuklukları

İşlevsel farklılıklar

Disleksi Eğitim İçeriği Nelerdir?

Öğrenme güçlüğü çeken öğrencinin belirlenmesi: bu sorunla karşı karşıya kalan çocuğu tanılamaya göndermeden sınıf içerisinde alınması gereken önlemler ve etkin öğretim planlamalar.

Disleksi rahatsızlığı olan öğrencinin okuldaki başarısına etki eden özellikler: Disleksi sorunu olan çocukların okul yaşamında başarısızlığın üstesinden gelmek için yapılması gerekenler ve öğretim açısından planlamalar

Okuma hızında gelişme sağlanması ve okumada hataların düzelmesi: Okuma hızında performansın belirlenmesi, akıcı olarak okuma ve okumada hatalarını düzeltme, becerilerin sağlanması konusunda teknikler nelerdir ve nasıl uygulanır

Çocuğun okuduğu metni anlaması: Çocuğun okuduğu bir yazıyı anlamasında kullanılacak metinlerin yapısı nelerdir, metinlerin yapısıyla ilgili öğretim metotları, çocuğun okuduğu metni anlam öğretimi için kullanılması gereken okumanın öncesinde süresinde ve sonrasında stratejilerin ne olduğu

Disleksi Eğitici Eğitimini Kimler Alabilir?

4 yıllık bir üniversite mezunu olan çok sayıda uzman disleksi eğitici eğitimini kimler alabilir konusunda araştırma yapmaktadır. Bu eğitimi özel eğitim, işitme, görme ve zihinsel eğitim bölümleri öğrencileri, sınıf öğretmenleri, psikologlar, psikyatristler, PDR uzmanları, Türkçe öğretmenleri, dil ve konuşma terapisiyle ilgili bir bölümden mezun olanlar, okul öncesi öğretmenleri, çocuk gelişim uzmanları alabilmektedir. Ayrıca bu bölümlerde halen eğitim görmekte olan son sınıf öğrencileri de bu eğitime katılabilir. Farklı branşlara sahip öğretmenler ise tanılama ve yönlendirme amacıyla eğitimlere katılabilir.