Our mission is to ensure the generation of accurate and precise findings.

GET UPDATE

Please enter subscribe form shortcode

NLP

Sinir Dili Programlama (Nöro Linguistik Programlama); İnsan yaşamında, üzerinde düşünmeden otomatik olarak gerçekleştirilen bazı düşünsel ve davranışsal süreçlerin, farkındalık boyutuna getirilmesi ve bu yolla, belirli modelleme yollarını kullanarak ve değerlerimizi, inançlarımızı, algılarımızı ve tutumlarımızı nasıl oluşturduğumuzu anlayarak, hayatımızla ilgili yapılandırma ve kontrol mekanizması geliştirmemizi amaçlayan bir dizi yöntem veya düşünme biçimidir.

1970’lerde ABD’de geliştirilmiş olan Neuro Linguistic Programming (NLPSinir Dili Programlaması), bedensel ve zihinsel performansı olumlu yönde geliştirme doğrultusunda değişik teknik ve stratejiler içerir. Çeşitli bilim dalları ile etkileşim kurar. Bir nevi zihnin nasıl kullanılması gerektiğini anlatan kılavuz niteliğindedir. NLP’nin dayandığı temel nokta, zihinsel aktivitelerin, belirlenen hedeflere ulaşacak biçimde, bir bilgisayar yazılımı gibi programlanabileceği düşüncesidir. İnsan hayatı için en faydalı yaklaşımlara odaklanan ve deneyimlerin soyut yanlarından çok somut yanları ile ilgilenen bu yaklaşım, kişilerin değişim için gerekli olan tüm kaynaklara sahip olduğunu düşünür. Bu kaynakları keşfedebilecek ve uygulamaya geçirecek stratejilerin geliştirilmesi ve modelleme yoluyla hedeflerin gerçekleştirilmesi başlıca amaçtır.

NLP, az bir bölümünü kullandığımızı düşündüğümüz beyin gücünden tam kapasiteyle yararlanılabilmesine odaklanan ve insan zihninin sınırsızlığını ortaya koyan ve bu konuda çalışmalar yapan bir değişim ve gelişim yoludur. Beynin fonksiyonları hala keşfedilme aşamasındadır ve beyni verimli kullanma becerisi ile ilgili her geçen gün yeni bilgilere ulaşılmaktadır. NLP, iletişim ve değişimin sihri biçiminde de ifade edilmektedir. Başarıya götüren düşünce ve davranış biçimleri modellenerek, bir başkası için bunun nasıl kullanılabileceği üzerinde durulmaktadır. NLP, birçok çalışma ve uzun süren araştırmalar sonunda ortaya konulmuştur.

NLP, duygu ve davranışlarımızı yeniden biçimlendirme metodudur. Farkında olmadan otomatik olarak davranılan, düşünülen durumları bilinçli olarak eyleme geçiren zihin ve beden programlama aracıdır.

NLP, bir ustalık işi ve sanattır. NLP düşünce biçimi, sistem ve teknikleri olan bir teknolojidir ve bir metodolojisi vardır. NLP uygulamalarında esnek biçimde sürekli gelişme ve yeni arayışlar ile daha etkili olanı bulma amacı vardır. Bu yönüyle NLP “eklektik” bir yaklaşım sunmaktadır. NLP ile öz kaynaklarının bilincine vararak ve doğru kullanarak hedeflerine ulaşma yoluna girmiş kişi başarıya giden yola girmiş demektir. NLP’de belirli bir yöntemin kısa sürede sonuç vermemesi durumunda hedefe ulaşana dek, hedefle ilgili çalışmalar esnek biçimde değiştirilerek uygulamalar sürdürülmektedir.

Her kişinin düşünme süreçleri ve anlamları farklılık göstereceği için, bu farklılıkların tanınması, keşfedilmesi ve bu doğrultuda uygun yöntemlerin seçilerek uygulamaya devam edilmesi, sürecin kontrol edilebileceği anlamına gelmektedir.

NLP Teknikleri Eğitimine Kimler Katılabilir?

Kendini geliştirmek isteyen lise, üniversite, yüksek lisans ve doktora mezunu olan herkes katılabilir.

NLP Uygulama Alanları Nelerdir?

NLP teknikleri, Psikoloji, Sibernetik, Nöroloji, Filoloji gibi bilimlerin ışığında geliştirilip artık günümüzde yönetim, eğitim, sağlık, aile, satış ve spor gibi birçok alanda başarılı bir şekilde kullanılabilmektedir. NLP uygulamalarında kişilerin kendi kaynaklarını ve potansiyellerini keşfetmeleri ve düşünsel yapılarındaki sınırlılıkları kaldırarak, esnek davranış modelleri ile hedeflerine ulaşabilmelerinin yolu ve teknikleri aktarılmaktadır.

NLP’nin uygulama alanları:

Eğitimde NLP – Ders çalışma motivasyonu – Hafıza teknikleri – Yaratıcı öğrenme – Öğrenme stratejileri – Sınav başarısını arttırma, vb… çalışmalarda kullanılabilir.

İlişki Danışmanlığı, kişilerin ilişkisini farklı bir açıdan görmesi sağlanır. Gelişen farkındalıkla birlikte sistemli olarak kişilerin kötü ilişkilerinin iyileştirilmesi, gerektiğinde ilişkilerini değiştirmesi ve geleceğe yönelik daha sağlıklı ilişkiler geliştirilmesi için çalışmalar yapılır.

İş Hayatında NLP – Örgüt yönetimi – Liderlik eğitimi – Takım eğitimi – Başarılı yönetim – Performans arttırma – Motivasyon, karar verme, iletişim becerilerinin geliştirilmesi… vb. çalışmalarda kullanılır.

Kişisel Gelişimde NLP – Kendini tanıma – Güven ve motivasyon kazanma – Davranış değiştirme – Alışkanlık değişimi – Kişisel hedeflere ulaşma – İletişim biçimini tanıma… vb. çalışmalarda kullanılabilir.

İlişki Danışmanlığı, bireylerin kişiler arası ilişkilerinde denge kurabilmesini, herkes için uyumlu ve doyum sağlayan bir ilişki oluşabilmesini destekler.

Bu alanı uzmanlık alanı olarak seçen koçlar ve danışmanlar içinde, kendi ilişki becerilerini geliştirmeleri, kişiler arası ilişkilerde denge kurabilmesi, etkili ve nitelikli ilişkiler geliştirebilmelerini yaşamın bir parçası haline getiren bir anlayış sunar.

NLP Teknikleri Sertifikası Neler Kazandırır?

Kişi kendisiyle ilgili hedeflerine ulaşabilmek için gerekli olan tüm değişimleri gerçekleştirebilecek becerilere ulaşabilmenin yollarını görebilir.

Kişinin kendine güvenin gelişmesini sağlar.

İletişim becerilerinin güçlenmesini sağlar.

Yaratıcılık gelişmesinde rol oynar.

Değerler ve inanç sistemleri ile ilgili farkındalık sağlar.

Beden dilinin daha doğru kullanılmasını sağlar.

Davranış değiştirebilmeye katkıda bulunur.

Alışkanlıkları değiştirebilmeye katkıda bulunur.

Çatışmaların çözümünde ve problem çözme becerisi geliştirmede rol oynar.

Sınırlayıcı düşünsel kalıplarımızı fark etmede rol oynar.

Kişisel yetenek ve becerilerin açığa çıkarılıp pekiştirilmesinde etkilidir.

Duygu, düşünce ve davranış kalıplarını bilinçli hale getirip hedef odaklı ve yapıcı bir şekilde geliştirilmesini sağlar.